dilluns, 21 de febrer del 2011

Un exemple de la gestió del patrimoni documental. L'arxiu Miserachs al Macba



Ja fa uns mesos que les anades i vingudes de l'arxiu fotogràfic de l'arxiu Centelles va remoure les aigües de la gestió cultural. Com recordeu, va acabar amb la compra per part del Ministeri de Cultura.

Si aquesta compra obria un perillós precedent per a la cultura: la comercialització del patrimoni cultural, i en concret documental,; per contra, l'acord referent a l'arxiu Miserachs constituirà un referent positiu i a seguir per a museus i arxius.

Com haureu llegit, l'arxiu Miserachs està format per les fotografies fetes per aquest destacat fotògraf, així com pel seu fons documental personal format per documents relacionats amb la seva activitat professional i privada.

La família Miserachs i el Macba han arribat a un acord favorable per les dues parts: es cessió (comodat) de forma gratuïta del fons per un període de 25 anys. El museu classificarà, restaurarà, digitalitzarà i difondrà el fons fotogràfic, a canvi, la família retén tots els drets d'autor sobre l'explotació comercial de les fotografies, per tant els beneficis de les ventes de reproduccions de fotografies (entre altres) seran per la família del difunt fotògraf.

Aquest comodat permet el gaudi cultural per part de tothom, amb un cost ínfim per a l'administració, i uns beneficis legítims per als hereus.

Una solució completament diferent a la de l'Arxiu Agustí Centelles. Un bon exemple de gestió del patrimoni.


Un dels primers resultats és la possibilitat de visualitzar diverses fotografies via la web Flickr (no us ho perdeu).


Podeu veure la notícia a El País.


[Fotografia: Xavier Miserachs. Rambla de Santa Mònica, Barcelona. 1962. Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Xavier Miserachs. Llicència Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0). Font: http://www.flickr.com/photos/arxiu-macba/5452978927/in/set-72157625921362795/]

dissabte, 5 de febrer del 2011

Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons