dilluns, 16 de novembre del 2009

El patrimoni que amaga el Cementiri Vell de Sant Nicolau: posar-lo en valor, recuperar-lo i difondre'l


 .

Malgrat que pugui resultar sorprenent, el Cementiri de Sant Nicolau de Sabadell, i en concret el Cementiri Vell, constitueix un espai encara poc conegut per la des del punt de vista artístic o històric, és a dir, com a cementiri patrimonial. Els cementiris han estat espais amb una finalitat exclusiva de sepeli dels difunts, que en general s'han convertit en espais en els quals no es concep una visita més enllà de la de retre un homenatge als éssers estimats que ja no hi són. 

 
No obstant això, els canvis socials, l'estudi i valorització del patrimoni de les nostres ciutats promouen que els cementiris siguin vistos com a part fonamental del llegat d'una societat. Molts cementiris Europeus són visitats pel seu valor patrimonial com ara Père-Lachaise a París, l'Almudena a Madrid, el Poblenou o Montjuïc a Barcelona...

En el cas del Cementiri de Sant Nicolau de Sabadell, els estudis encetats per la doctora en Història de l'Art Ana Fernández Álvarez posa en evidència el seu valor patrimonial compatible amb un  ús més tradicional. Una nova visió no només patrimonial sinó també històrica ja que el nostre cementiri permet fer un repàs condensat per més de 150 anys de la història de Sabadell, de la revolució industrial i l'evolució arquitectònica de la ciutat.




Els estudis que s'estan duent a terme evidencien un complex amb un caràcter singular i únic a Catalunya. L'estructura en paraules de la Dra. Fernández, constitueix "un exemple paradigmàtic [a Catalunya] de l'innovador concepte de l'urbanisme higienista vuitcentista, consegüent a la Revolució Industrial", i és que l'estructura física del Cementiri data de 1864, sense haver estat modificada al llarg de la seva història. Hi destaca una gran capella central, d'on parteixen quatre grans braços que formen una creu grega, i és tancat per un octàgon com a símbol en l'església primitiva de la resurrecció de Crist i de la vida eterna.
També hi destaquen els mausoleus, nínxols, columbaris, tombes, tombes monumentals i edicles, els espais d'enterrament singulars com el Cementiri dels Judicials, la fossa comuna i el Cementiri no Catòlic (cementiri dels dissidents avui justament rehabilitat per a dotar de dignitat la zona), junt amb una capella de notable valor arquitectònic, la casa de l'encarregat del Cementiri i la sala d'autòpsies i dipòsit de cadàvers.



És aquest valor patrimonial el que ha portat que l'Ajuntament hagi protegit patrimonialment tot el Cementiri Vell dins del nou Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell amb la voluntat i l'objectiu de conservar-lo, millorar-lo i difondre'l, i s'han iniciat actuacions per tal que sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
En definitiva, totes les intervencions que es duen a terme actualment i en el futur al Cementiri Vell de Sant Nicolau tenen per objectiu millorar un servei bàsic per a la ciutat i oferir, així mateix, un espai amb un alt valor patrimonial, protegit i millorat, que es pugui visitar i comprendre, com també que se'n pugui gaudir; un espai viu que interacciona amb la resta de la ciutat.



Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons