diumenge, 11 de juliol del 2010

John Adams i la manifestació pro Estatut.

 .
La manifestació d'ahir a Barcelona contra la sentència del Constitucional sobre l'Estatut, encapçalada pel President Montilla,  sens dubte va ser un èxit.

En tot cas, mentre esperava que la manifestació arranqués, vaig recordar la figura del John Adams, un dels firmants de la Declaració d'Independència dels Estats Units. Sobre Adams s'ha fet una magnífica sèrie biogràfica, que més enllà de la biografia personal, retrata el pas de les antigues colònies britàniques a estats lliures i la primera configuració dels Estats Units (excel·lent la caracterització de George Washington). El 1774 el Primer Congrés Continental on estaven representades totes les Colònies decideixen demanar al rei d'Anglaterra que donés un major grau de decisió a les assamblees, es tornés a obrir la de Massachusetts, i una major corresponsabilitat fiscal. Doncs bé, la resposta va ser la repressió i l'exigència de sotmetiment al rei George III.

Evidentment Catalunya té poc a veure amb Massachusetts. No obstant sí que és interessant veure com des de la capital de l'Imperi Britànic no s'entenien les demandes lògiques dels territoris d'ultramar. I en no entendre les peticions i no reaccionar des de la col·laboració i la unió, que no la unificació i assimilació, va conduir a la creació dels Estats Units d'Amèrica.

(algunes fotos de la manifestació)

.
Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons