Nicolas Hugot, presentador estrella a la televisió pública francesa, s’ha convertit en poc temps en una de les persones més respectades del país veí. En un context electoral i de gran sensibilitat pels aspectes mediambientals la seva declaració, i especialment el seu “Pacte ecològic” s’ha convertit en un punt crucial d’element polític i social.
Al mateix temps també a la capital francesa s’està celebrant la presentació del rapport del grup d’experts contra el canvi climàtic de la ONU, amb als representants polítics de països de tot el món. Les conclusions del rapport de la ONU són determinants: la temperatura mitjana de la terra pot augmentar de l’ordre de quatre graus de mitjana d’aquí a finals de segle. Aquest augment únicament constitueix la punta de l’iceberg de tota una sèrie de canvis en cadena com l’augment de zones desèrtiques, pèrdua de la biodiversitat, augment del nivell del mar, augment de desastres naturals, entre d’altres.
En aquest moments els poders públics estan prenent consciència de la gravetat del canvi climàtic, i més especialment del ritme important en el que s’estan produint aquests canvis. De la mateixa manera com a bona notícia la mateixa societat estem interioritzant la necessitat de fer petits canvis en la nostra vida per prevenir canvis més radicals i irreversibles.
Una mostra de la importància de la conscienciació contra el canvi climàtic ha estat la proposta d’una entitat francesa d’apagar els aparells i il·luminació elèctrica durant cinc minuts. La crida ha significat una reducció d’aproximadament un 2’5 % del consum elèctric, essent una xifra destacable fruït d’una iniciativa civil. És clar que l’acció reivindicativa no volia estalviar durant cinc minuts energia i per tant reduir l’emissió de Co2, sinó que es parlés de la necessitat de fer un consum responsable d’energia, i ho va aconseguir.
Aquest és un dels punts clau contra el canvi climàtic: fer un ús racional de la energia (aigua, combustibles fòssils, electricitat...) i tendir cap a una producció neta. Des de l’Ajuntament de Sabadell s’està duent a terme el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica que pretén convertir la pròpia administració en un espai on es faci un ús intel·ligent de l’energia, i afavorir les bones pràctiques mediambientals entre els ciutadans.
Per aconseguir-ho s’estan desenvolupant actuacions de substitució d’il·luminació per bombetes de baix consum dins dels edificis i als carrers, aïllament de les obertures, i instal·lació d’energies renovables com als edificis de Gent Gran Sant Oleguer, Vapor Codina, o Ca’n Marcet. Per tenir una ciutat més sostenible s’està actuant en afavorir les bones pràctiques a través d’accions informatives com la campanya “VIPSS”, o subvencions i assessorament tècnic per a la instal·lació de plaques solars entre la ciutadania. Altres actuacions de més llarg abast és la preservació del Rodal, com a espai de lleure, de biodiversitat i que permet la retenció de Co2, o altres accions de més llarg abast com afavorir el transport públic (molt més eficient energèticament) a través de l’ampliació de les línies d’autobús urbà o laprolongació dels Ferrocarrils.
És a través de l’acció conjunta de les administracions públiques i la participació activa dels ciutadans a través d’un ús responsable i intel·ligent de l’energia podem aconseguir superar les previsions alarmants sobre el futur del nostre planeta. Accions com la de Nicolas Hugot volen aconseguir la implicació de poders públics i la societat contra el canvi climàtic, també les accions que podem fer com a ciutadans o com administració local són fonamentals, únicament sumant podem restar temps al canvi climàtic.