dissabte, 30 de gener del 2010

Més patrimoni històric recuperat: el Vapor Pissit i el Molí Torrella de Sabadell

.

L'aprovació dels pressupostos de l'Ajuntament de Sabadell per a l'any 2010, i les aportacions que farà l'Estat a través dels fons FEOSL permetran recuperar dos edificis emblemàtics de Sabadell: El Vapor Pissit i el Molí Torrella.

EL Vapor Pissit és un edifici amb una gran presència a la Ciutat, tot i que la seva imatge actual no correspon al primer edifici, sí que es conserva i podem observar l'edifici reformat el 1910. 

Cent anys justos després es recupera l'edifici per a activitats teatrals i una part per conèixer el patrimoni industrial. I és precisament aquesta la virtud del patrimoni industrial: àmplies naus que permeten reconvertir-les, donar nova vida i permetre que els ciutadans les disfrutin al mateix temps que poden conèixer, interpretar i descobrir el patrimoni industrial.
A la nostra ciutat ja tenim diversos exemples com el Vapor Codina, el Despatx Lluch o el recentment inaugurat Molí de Sant Oleguer com a alberg de Joventut. 

A nivell europeu en tenim diversos exemples, des de Liverpool o Manchester fins a la ciutat de Roubaix, al costat de Lille.

A Roubaix han sapigut des de fa anys fer reviure de nou els seu patrimoni industrial amb usos múltiples:

La Fàbrica Roussel com a oficines i espai de dansa, la Fàbrica Motte-Bossut com a sorprenent centre comercial, etc... a través de les visites per a les diverses fàbriques el visitant pot descobrir i conèixer el passat tèxtil de Roubaix.

 

També durant aquest any 2010 es començarà a rehabilitar el Molí d'en Torrella, un edifici construït a l'entorn del 1820 i que després d'anys d'abandonament es recuperarà com a element important de la preindustrialització de Sabadell.

Amb la recuperació del Molí Torrella i el Vapor Pissit Sabadell recuperarà un dels últims edificis construïts amb teconologia preindustrial i un dels vapors industrials més grans de la Ciutat.

.
Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons