dimarts, 28 de setembre del 2010

L' Institut Català de Paleontologia ( ICP ): un centre de referència


Aquesta mateixa tarda s'ha inaugurat la rehabilitació de la seu de l'Institut Català de Paleontologia ( ICP ) . Més enllà d'haver inaugurat la rehabilitació d'un edifici que forma part del patrimoni històric de Sabadell, sobretot l'institut destaca, a part del fantàstic equip d'investigadors, per la nova exposició interactiva que es pot visitar i gaudir.

El nou projecte museogràfic aposta per les noves tecnologies al servei del visitant. En aquest cas és una exposició permanent altament didàctica i interactiva. El visitant es converteix en investigador, i a través d'una targeta identificativa actues com un vertader paleontòleg per un dia. Un cop identificat vas resseguint les fases d'investigació paleontològica gràcies a uns artefactes interactius compostos per pantalles tàctils, però també instruments científics com microscopis. Tot plegat acompanyat d'una excel·lent muntatge expositiu on es defuig de l'acumulació d'objectes per anar a l'essencial: conèixer i valorar la professió científica del Paleontòleg.

L'exposició és un exemple de les últimes tendències en museografia i està al nivell de centres de referència com pot ser el Darwin Centre del Natural History Museum de Londres (us recomano que visiteu la seva fantàstica web).






( imatge: www.icp.cat )

dimarts, 21 de setembre del 2010

Aquest diumenge descobreix les Coves de Sant Oleguer



Pels que hi estigueu interessats. Aquest diumenge dia 26 de setembre, d'1 a 2 del migdia, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni, es faran unes visites guiades a les Coves de Sant Oleguer per descobrir la seva significació històrica i les vivències de qui hi va viure.
Tant si vindreu com si no, us recomano, visiteu la nova web: www.sabadell.cat/coves

dimecres, 15 de setembre del 2010

El proper dilluns, a les Coves de Sant Oleguer!


Ara fa 60 anys que una part dels ciutadans de Sabadell es van veure abocats a viure en condicions extremadament precàries en coves o barraques, fins a l'extrem que a finals dels anys 50 del s.XX, el 40% de la població de Sabadell vivia en suburbis sense els serveis més bàsics.


El viure en coves excavades als talussos del Ripoll no va ser una elecció, ans el contrari, l'única possibilitat que van trobar d'eixupluc moltes persones que venien de regions d'Espanya per a treballar, i en definitiva contribuir en el progrés industrial de la nostra ciutat.


El pas de 60 anys ha fet que la ciutat hagi esborrat de la seva memòria les condicions de vida d'una generació de sabadellencs i sabadellenques. És per aixó que s'ha recuperat un conjunt de Coves a Sant Oleguer per tal de donar a conèixer la nostra història i sobretot l'esforç de tota una generació per sortir endavant, i millorar les condicions de vida.


Amb la recuperació del conjunt de coves de Sant Oleguer, no únicament s'explica una part de la nostra història, sinó també es dóna un just homenatge als treballadors i treballadores, habitants a les coves o no, que varen poder sortir endavant i progressar en una situació difícil. De la mateixa manera la recuperació de les coves ens permet conèixer la solidaritat de moltes persones que varen ajudar als habitants dels suburbis amb medicines, aliments o roba d'abric, sense elles les condicions de vida haurien estat encara més dures.

És per això que l'Alcalde de Sabadell convida a qui vulgui conèixer aquesta part de la nostra història a un acte al Centre Cívic de Sant Oleguer de Sabadell, el proper dilluns 20 de setembre a les 6 de la tarda, seguit d'una visita a les mateixes coves.

(Foto: Ramon Bardés / AHS)

dissabte, 11 de setembre del 2010

11 de setembre

Avui celebrem la Diada Nacional de Catalunya.




Com deia ahir el President Montilla ara és el moment de redoblar els esforços col·lectius per defensar l'autogovern i el progrés econòmic de Catalunya.

(Vídeo: versió del s. XVIII de Els Segadors. La Capella Reial) 
Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons