dijous, 22 de maig del 2008

Indiana Jones -vs- Arqueologia real ?


Avui al diari El Pais hi ha un article genial sobre Indiana Jones i la relació amb l'arqueologia real. De fet l'estrena de la pelicula avui mateix torna a posar el debat sobre l'imaginari col·lectiu de l'arqueologia, en contrast amb l'arqueologia real. A l'article es posa de manifest la imatge que té una part de la societat sobre l'arqueologia: l'aventurer que va a països llunyans i exòtics. L'altra imatge que es té és la de l'arqueòleg que excava amb un pinzellet i fa que una excavació no acabi mai ( per qui es senti al·ludit...). Aquesta imatge no correspon a la realitat!
És clar que els arqueòlegs de veritat, ni són com l'Indiana Jones (per tant no porten fuet i van a la cerca d'objectes friquis) ni van amb el pinzell (excepte els prehistoriadors). Com bé comenta l'autor de l'article (Jacinto Antón): "Digamos de entrada que se trata de cosas [els objectes que acaba trobant l'Indi a les seves pel·licules] que ningún arqueólogo actual en su sano juicio trataría de encontrar. Básicamente porque son objetos legendarios (el Arca, el Grial), inexistentes (las piedras, la Cruz) o falsificaciones (las calaveras, el ídolo)..."

Aquí ens sorgeix un dubte existencial: que és l'arqueologia "real" i qui són els arqueòlegs "reals"? Podiem dir que l'arqueologia real és la que es fa a ciutats com Sabadell , és a dir: arqueòlegs professionals que porten a terme excavacions arqueològiques motivades per a noves construccions. Tot i que sembla obvi que s'hagi de fer una excavació en espais on hi ha restes arqueològiques, a Catalunya i Espanya és un fenomen relativament recent: fa menys de 10 anys que s'actuava a espais arqueològicament fèrtils sense fer una excavació arqueològica. Per tant, l'arqueologia real (o una part) són excavacions com la que ara es fa al Passeig de la Plaça Major degut a les obres del Metro de Sabadell , aquesta excavació o d'altres com la que es va fer recentment al carrer Raval de Dins, cantonada Convent i Mare de Déu de les Neus, Sant Pau de Riu-Sec, Ca'n Gambús, Ca'n Roqueta, etc... És una arqueologia menys espectacular que la de l'Indiana Jones, però fonamental per conèixer la nostra història.

En tot cas, sigui benvingut l'Indiana Jones, ja que ha ajudat i ajudarà a valorar una disciplina científica fonamental per a la nostra societat, com és l'Arqueologia (i que també ajudi a dignificar la professió d'arqueòleg).
Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons