dissabte, 1 de maig del 2010

D'Arraona a Sabadell

.

Enguany, la diada de Sant Jordi ens ha deixat, entre d'altres publicacions notables, la presentació del llibre D'Arraona a Sabadell.

Aquest llibre, obra de Mercé Argemí, i editat pels Amics de l'Art Romànic de Sabadell amb el Suport de l'Ajuntament, ve a ser un compendi del coneixement actual sobre els orígens de la vila medieval de Sabadell.

De fet el seu títol és prou clarificador: el pas del nucli més enllà del Ripoll, al peu de l'antiga vil·la romana d'Arraona (La Salut), fins el seu pas a l'actual nucli històric de Sabadell.

Els orígens de Sabadell com a tal, crec que encara no estan prou clars: sí, es crea segurament en un encreuament de camins: La Via Augusta o potser dos ramals de la Via Augusta que conflueixen al centre de Sabadell. 

Però que és primer, el mercat o el nucli agrupat que forma la vila? es crea la vila a l'entorn del mercat per a recaptació d'impostos, i per aquest motiu es construeix la capella de Sant Salvador (actual Sant Félix), o es crea ex novo la vila i creen un mercat "artificial" o més ben dit: promogut des del poder senyorial i eclesiàstic.

Hi ha un poblament romà anterior?

Segurament són preguntes que s'aniran contestant, però sí que el llibre de l'amiga Mercé Argemí ve a fer una síntesis necessària, actualitzada i profunda del coneixement que es disposa.
Un llibre que val la pena de tenir i llegir.

.
Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons