dijous, 22 de gener del 2009

El Molí Mornau serà Bé Cultural d'Interés Nacional

Fa alguns dies que ens han comunicat que el Molí d'en Mornau serà Bé Cultural d'Interés Nacional (BCIN) en la categoria de Monument Històric. Aixó significa que tindrà el màxim reconeixement com a edifici del patrimoni a nivell de tot Catalunya. Per tal de conseguir-ho, fa ja uns 6 anys, l'any 2003 des d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sabadell es va sol·licitar i es va impulsar aquesta protecció que ara arriba, com a reconeixement d'un edifici únic per les seves dimensions i estat de conservació: pràcticament no s'ha modificat des de la seva construcció el 1783!

Es considera que el molí Mornau és el molí més prominent que subsisteix del segle XVIII a Catalunya, un exemple que ajuda a comprendre la riquesa productiva de la segona meitat d’aquell segle. Constitueix també un dels símbols de l’inici d’un nou tipus de producció que preparà la cultura que després desembocà al sistema industrial de fabricació.

El molí Mornau funcionava com a molí paperer i draper cap a mitjans del segle XVI i fabricava paper per exportar a Gènova. El 1776 el molí va ser adquirit per Anna Maria Derrer, qui va encarregar la construcció del nou edifici del molí destinat a fàbrica de paper de fumar l’any 1783. Fins el 1883 la fàbrica va anar canviant de mans, però llavors va arribar a la propietat de Delfí d’Arnós i Mornau, fill de Mariana Mornau. A partir de llavors van coexistir la fàbrica de paper amb la producció de draps de llana i de cotó, amb dos salts d’aigua diferenciats. El molí Mornau era considerat el molí paperer més gran de Catalunya. L’activitat paperera es va mantenir fins l’any 1905, any en què va passar a ser propietat de l’empresa tèxtil Estruch S.A. Fa uns anys, però, la fàbrica va quedar en desús i actualment està en mans privades.


Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons