diumenge, 13 de setembre del 2009

El Capellà Custodi

 
El Rodal de Sabadell conserva molts racons encara desconeguts per molts, plens de vegetació i edificis històrics. Enmig dels boscos de pi, alzines i roures, i dominant tota la Serra de Sant Iscle, s'aixeca el Santuari de la Mare de Déu de La Salut.
Sabem que el poblament en aquest punt és molt antic, ja des de períodes prehistòrics, però sobretot destacant la Mansio Arragonem (o Vil·la de La Salut) citada en els famosos vasos votius de Vicarel·lo, i com a exponent d'un complex i extens poblament d'època romana a Sabadell. Posteriorment s'aixecaria una església (ara restaurada) consagrada als sants màrtirs cordovesos paleocristians Iscle i Victòria.
A La Salut sobretot podem veure el Santuari i un edifici mig amagat pels xiprers: la casa del Capellà Custodi. Aquest modest edifici va ser bastit els anys 30 del segle XX per l'important  i destacat arquitecte Santiago Cassulleras Forteza com a casa del Capellà Custodi, i per tant del Mossen encarregat de custodiar el Santuari de la Mare de Déu de La Salut, com a Patrona i Protectora de Sabadell (com a Font de Salut, i Salus Infermorum).
L'edifici no deixa de ser eclèctic  conjugant elements d'un xalet noucentista amb decoració que clarament aboca la seva funció lligada amb la custòdia del Santuari. Així mateix hi ha elements decoratius curiosos com les antefixes abocant dracs mitol·lògics.
Fins i tot, si féssim un exercici d'imaginació creuriem que Casulleras quan fa el projecte d'aquest edifici pensa en el passat clàssic romà del lloc (que sense dubte coneixia) i des d'un punt de vista romàntic construeix un edifici que evoca la vil·la romana d'Arraona (Mansio Arragonem).
Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons