dissabte, 5 de setembre de 2009

El Castell de Can Feu, una joia de Sabadell.


El Castell de Can Feu és una de les joies del patrimoni de Sabadell, segurament per aquest fet aixeca continuament un gran interès per part de molts sabadellencs. En la Jornada de Portes Obertes que s'ha fet en motiu de la Festa Major, unes 1500 persones han vingut de nou a visitar-lo.
Aquest edifici que s'ha recuperat per la Ciutat ens permet fer un interessant recorregut per la història de Sabadell.
Amb els estudis patrimonials que l'Ajuntament està fent actualment, s'entén millor la seva evolució i creix el seu interès com a element patrimonial de la Ciutat. Els arqueòlegs han descobert els primers nivells d'un edifici medieval, segurament de l'entorn dels segles XII i XIII. Aquest primer edifici correspondria a un mas fortificat, amb uns fossars (com els dels castells) que l'envoltava.
La importància queda testimoniada per uns grans murs de pedra de més d'1 metre de gruix. Segurament el que resulta més interessant d'aquests estudis és que es creu que bona part de l'estructura actual és del segle XVIII, per tant estaríem davant d'un dels edificis d'època barroca més grans de Sabadell, i tot conservat. Ja posteriorment, al segle XIX (a l'entorn del 1890) es fa una gran reforma en estil neogòtic que li dóna la imatge actual. El projecte és de l'important arquitecte August Font.

Aquests estudis patrimonials són una base fonamental per tal que els arquitectes puguin treballar el projecte de rehabilitació, respectant els seus valors històrics.

 
Segurament és aquesta imatge de Castell romàntic el que ha aixecat tant id'nterès continuat per part dels Sabadellencs. Però a més ara amb els estudis patrimonials estem descobrint un edifici interessantíssim per a la història de Sabadell: podrem conèixer com va evolucionar un edifici des de l'època medieval fins el segle XIX, amb estructures de tots els períodes.
A això es suma l'excel·lent fet que el Castell és per la Ciutat, i que es pugui treballar amb l'objectiu de recuperar-lo, rehabilitar-lo amb una aportació que rep l'Ajuntament de més de 2.000.000 d'euros. No únicament es recupera el Castell, sinó que es podrà recuperar part del seu antic bosc, també amb més de 500.000 euros que tindrà aquesta tardor l'Ajuntament. El Bosc de Can Feu va ser un dels espais més emblemàtics de Sabadell, per desgràcia desaparegut del tot en els anys 40 i 50 del segle XX. Ara es té la oportunitat de recuperar com a parc una part del bosc.

Per qui no hagi pogut venir a les Jornades de Portes Obertes d'avui, el proper 27 de setembre, al matí, es tindrà una nova oportunitat, on els arqueòlegs i historiadors que estan fent els estudis del Castell explicaran més a fons la seva evolució i interès patrimonial i arquitectònic per Sabadell.
Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons