dissabte, 31 d’octubre del 2009

El Cementiri Vell de Sant Nicolau de Sabadell



El Cementiri de Sant Nicolau de Sabadell és un espai encara poc conegut.
Els estudis fets i que encara s'estan fent posen en evidència un complex arquitectònic que destaca per la seva pròpia estructura urbanística de caràcter singular i únic a Catalunya. L'estructura constitueix "un exemple paradigmàtic (a Catalunya) de l'innovador concepte de l'urbanisme higienista vuitcentista, consegüent a la Revolució Industrial" (Anna Fernández).

En tot cas, l'estructura física del Cementiri data de 1864 sense haver estat modificada al llarg de la seva història, destacant-se per una gran capella central d'on surten quatre grans braços que formen una creu grega i tancat per un octàgon com a símbol de la resurrecció i la vida eterna.
No únicament destaca per l'estructura sinó per haver conservat també mausoleus, nínxols, tombes, edicles... i espais singulars com el cementiri dels judicials, la fossa comuna i el cementiri dels dissidents (no catòlics), junt amb una capella de notable valor arquitectònic, la casa de l'encarregat del Cementiri i la sala d'autòpsies i dipòsit de cadàvers.
Una bona ocasió aquests dies per a visitar-lo...

Per a més informació, podeu baixar-vos el Pla Director del Cementiri en format PDF.





Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons