dimecres, 21 d’octubre de 2009

El Molí Mornau de Sabadell ja és Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

 .

El passat mes de gener en un post us comentava que el molí Mornau seria Bé Cultural d'Interès Nacional, per tant la màxima protecció que té el patrimoni històric a Catalunya i per extensió a Espanya. Ara ja és una realitat amb l'acord que va prendre ahir el Consell Executiu del Govern de la Generalitat. És una molt bona notícia per Sabadell que poguem tenir la màxima protecció patrimonial per un edifici excepcional.

El molí Mornau funcionava com a molí paperer i draper cap a mitjans del segle XVI i fabricava paper per exportar a Gènova. El 1776 el molí va ser adquirit per Anna Maria Derrer, qui va encarregar la construcció del nou edifici del molí destinat a fàbrica de paper de fumar l’any 1783. Fins el 1883 la fàbrica va anar canviant de mans, però llavors va arribar a la propietat de Delfí d’Arnós i Mornau, fill de Mariana Mornau. A partir de llavors van coexistir la fàbrica de paper amb la producció de draps de llana i de cotó, amb dos salts d’aigua diferenciats. El molí Mornau era considerat el molí paperer més gran de Catalunya. L’activitat paperera es va mantenir fins l’any 1905, any en què va passar a ser propietat de l’empresa tèxtil Estruch S.A. Fa uns anys, però, la fàbrica va quedar en desús i actualment està en mans privades.

Aquesta és la nota de premsa de la Generalitat:

"El Govern declara el Molí Mornau de Sabadell bé cultural d’interès nacional"

.

Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons