dimecres, 29 de desembre del 2010

El Tribunal Suprem avala el retorn a Catalunya dels documents del Centro Documental de la Memoria Histórica


El Tribunal Suprem avala el retorn a Catalunya de nombrosos documents dipositats al Centro Documental de la Memoria Histórica, de Salamanca.

La sentència confirma la resolució de l'Audiència Nacional, la qual va desestimar el recurs presentant per l'Ajuntament de Salamanca contra la transferència a l'Arxiu Nacional de Catalunya de diversos fons de l'arxiu situat a Salamanca.

Un cop més s'avala la resolució per la qual el Govern d'Espanya restituïa a la Generalitat de Catalunya, altres administracions i particulars, diversos fons sostrets al finalitzar la Guerra Civil Espanyola.

Cal recordar que l'actualment denominat Centro Documental de la Memoria Histórica es va constituir a partir de fons requisats als seus productors o arxius per tal de depurar les responsabilitats polítiques.


Podeu consultar la notícia a La Vanguardia de l'edició d'avui.

Post publicat també al bloc: "L'actualitat dels Arxius"


(procedència de la imatge: http://www.araponent.cat)

dijous, 16 de desembre del 2010

Didàctica del patrimoni arquitectònic a través de la instal·lació d'artefactes senyalètics



A una revista sobre museologia i museografia es diu: " [...] la puesta en valor del patrimonio urbano no puede entenderse solo como el resultado de la acción restauradora de la piedra, ya que frecuentemente adquiere valor cuando hay personas que viven allí, que lo aman y que, a su manera, lo comprenden [...]" .

És per això que des d'ahir Sabadell ja disposa de la primera senyalització del patrimoni arquitectònic, a través de la senyalització d'uns primers 23 edificis que formen part del patrimoni històric de la ciutat.

Per a senyalitzar-los, difondre'ls, fer-los comprensibles, s'està instal·lant 23 artefactes senyalètics. Aquests tenen un text clar i directe, dividit en tres paràgrafs amb informació rellevant de l'edifici. El text està completat per un dibuix amb unes crides amb informació complementària a la del text.

Aquesta actuació és una iniciativa de l'Ajuntament de Sabadell a través de l'Oficina de Patrimoni.

Si voleu més informació i veure tots els edificis que es senyalitzen podeu consultar un nou apartat de la web de l'Oficina de Patrimoni de l'Ajuntament de Sabadell.


divendres, 10 de desembre del 2010

Barcelona Alta Costura



Les grans fàbriques que omplien les ciutats industrials de Catalunya, no únicament són un testimoni de la nostra història, de l'arquitectura i que amb el pas del temps han esdevingut patrimoni històric, reconvertides, transformades.

Aquestes fàbriques no únicament són exemples arquitectònics esplèndids com les fàbriques Artextil o Molins a Sabadell, ambdues d'una modernitat absoluta, sota projecte de l'arquitecte Santiago Casulleras. Són també el marc on es van produir els millors teixits per als millors modistes. N'és un exemple la Fábrica Molins Hnos. Suc. on es va fabricava, entre d'altres el denominat "Negro Molins" per a Cristóbal Balenciaga.

Ara es pot veure a Barcelona, al Palau Robert, una mostra significativa de vestits provinents d'una col·lecció particular de Sabadell. Sota el títol "Barcelona Alta Costura" es pot descobrir la riquesa intemporal de les millors creacions d'alta costura.



dissabte, 4 de desembre del 2010

Tutankhamon a Internet


El descobriment de la Tomba de Tutankhamon el 1922 és un dels grans esdeveniments de la història de l'arqueologia. Howar Carter aplicarà una metodologia de treball rigorosa per l'època: enregistrament fotogràfic previ a la remoció dels elements mobles de les tombes, i individualització de cada element.
L'extraordinari fons que va original el meticulós treball de Howar Carter es pot consultar ara a la web:  http://www.griffith.ox.ac.uk/gri/4tut.html , on trobem diversos tipus de documents: les fitxes d'inventari, fotografies de Harry Burton, els quaderns d'excavació...

dissabte, 20 de novembre del 2010

Acte de reconeixement a persones vinculades amb les Coves de Sant Oleguer de Sabadell

Un video sobre l'acte del dissabte de la setmana passada a les Coves de Sant Oleguer.

Us recomano novament la visita a la web:  www.sabadell.cat/coves per si en voleu saber més...

dimarts, 9 de novembre del 2010

Aquest dissabte, recuperem la memòria històrica de Sabadell. A les Coves de Sant Oleguer.

.




Aquest dissabte, 13 de novembre, a les 12:30 recuperarem i recordarem part de la història de Sabadell a través de tothom que va viure o va donar assistència de forma altruista a les Coves de Sant Oleguer.

Si voleu conèixer més sobre les Coves de Sant Oleguer, la seva història i de qui hi va viure, us recomano visiteu la web: www.sabadell.cat/coves .

.

dissabte, 6 de novembre del 2010

Romania Gothica

Divendres i dissabte que ve, 12 i 13 de novembre, Barcelona acull les IV jornades Romania Gothica on, sota el títol, Bárbaros en la ciudad tardoantigua. Presencias y ausencias en los espacios públicos y privados. S'analitza la transformació de la ciutat romana durant l'antiguitat tardana, i en definitiva la interacció entre romans i bàrbars.

Us podeu descarregar el programa de les jornades aquí.

dissabte, 16 d’octubre del 2010

Un espai museogràfic singular

Fa tres anys es va inaugurar el Centre del Romànic de la Vall de Boí, a Erill la Vall. El que fa singular aquest centre d'interpretació, és el fet d'incorporar un discurs museològic coherent i comprensible per tothom, sustentat per una museografia innovadora. En aquest cas no trobarem vitrines plenes d'objectes, sinó diversos elements interactius, que podem tocar i diversos audiovisuals que ens aproximen al romànic del Pirineu. Una bona forma d'activar el patrimoni i l'activitat econòmic.
Les noves tendències en la difusió del patrimoni s'imposen...





dimarts, 28 de setembre del 2010

L' Institut Català de Paleontologia ( ICP ): un centre de referència


Aquesta mateixa tarda s'ha inaugurat la rehabilitació de la seu de l'Institut Català de Paleontologia ( ICP ) . Més enllà d'haver inaugurat la rehabilitació d'un edifici que forma part del patrimoni històric de Sabadell, sobretot l'institut destaca, a part del fantàstic equip d'investigadors, per la nova exposició interactiva que es pot visitar i gaudir.

El nou projecte museogràfic aposta per les noves tecnologies al servei del visitant. En aquest cas és una exposició permanent altament didàctica i interactiva. El visitant es converteix en investigador, i a través d'una targeta identificativa actues com un vertader paleontòleg per un dia. Un cop identificat vas resseguint les fases d'investigació paleontològica gràcies a uns artefactes interactius compostos per pantalles tàctils, però també instruments científics com microscopis. Tot plegat acompanyat d'una excel·lent muntatge expositiu on es defuig de l'acumulació d'objectes per anar a l'essencial: conèixer i valorar la professió científica del Paleontòleg.

L'exposició és un exemple de les últimes tendències en museografia i està al nivell de centres de referència com pot ser el Darwin Centre del Natural History Museum de Londres (us recomano que visiteu la seva fantàstica web).






( imatge: www.icp.cat )

dimarts, 21 de setembre del 2010

Aquest diumenge descobreix les Coves de Sant Oleguer



Pels que hi estigueu interessats. Aquest diumenge dia 26 de setembre, d'1 a 2 del migdia, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni, es faran unes visites guiades a les Coves de Sant Oleguer per descobrir la seva significació històrica i les vivències de qui hi va viure.
Tant si vindreu com si no, us recomano, visiteu la nova web: www.sabadell.cat/coves

dimecres, 15 de setembre del 2010

El proper dilluns, a les Coves de Sant Oleguer!


Ara fa 60 anys que una part dels ciutadans de Sabadell es van veure abocats a viure en condicions extremadament precàries en coves o barraques, fins a l'extrem que a finals dels anys 50 del s.XX, el 40% de la població de Sabadell vivia en suburbis sense els serveis més bàsics.


El viure en coves excavades als talussos del Ripoll no va ser una elecció, ans el contrari, l'única possibilitat que van trobar d'eixupluc moltes persones que venien de regions d'Espanya per a treballar, i en definitiva contribuir en el progrés industrial de la nostra ciutat.


El pas de 60 anys ha fet que la ciutat hagi esborrat de la seva memòria les condicions de vida d'una generació de sabadellencs i sabadellenques. És per aixó que s'ha recuperat un conjunt de Coves a Sant Oleguer per tal de donar a conèixer la nostra història i sobretot l'esforç de tota una generació per sortir endavant, i millorar les condicions de vida.


Amb la recuperació del conjunt de coves de Sant Oleguer, no únicament s'explica una part de la nostra història, sinó també es dóna un just homenatge als treballadors i treballadores, habitants a les coves o no, que varen poder sortir endavant i progressar en una situació difícil. De la mateixa manera la recuperació de les coves ens permet conèixer la solidaritat de moltes persones que varen ajudar als habitants dels suburbis amb medicines, aliments o roba d'abric, sense elles les condicions de vida haurien estat encara més dures.

És per això que l'Alcalde de Sabadell convida a qui vulgui conèixer aquesta part de la nostra història a un acte al Centre Cívic de Sant Oleguer de Sabadell, el proper dilluns 20 de setembre a les 6 de la tarda, seguit d'una visita a les mateixes coves.

(Foto: Ramon Bardés / AHS)

dissabte, 11 de setembre del 2010

11 de setembre

Avui celebrem la Diada Nacional de Catalunya.




Com deia ahir el President Montilla ara és el moment de redoblar els esforços col·lectius per defensar l'autogovern i el progrés econòmic de Catalunya.

(Vídeo: versió del s. XVIII de Els Segadors. La Capella Reial) 

diumenge, 29 d’agost del 2010

Visa pour l'Image 2010 a Perpignan.

Un any més ahir dissabte es va inaugurar el Visa pour l'Image a Perpignan. El Visa és el festival de referència del fotoperiodisme. Coincidint amb la seva inauguració em vaig escapar per visitar les diverses seus de la mostra. A més d'un recorregut físic per diversos edificis històrics de Perpignan, el Visa constitueix un recorregut intelectual i, fins i tot, sentimental per l'actualitat mundial. Com sempre destaca l'acurada sel·lecció dels reportatges i el seu alt nivell.

A través de la visita es pot descobrir des de la vida de l'Església PSDJ dels Estats Units (La polygamie aux États-Unis), passant per les experiències d'un grup de policies de New York (Impact), i la vida d'un grup de sense-sostres (The Urban Cave), i els conflictes i tragedies humanitàries a Thailandia o Haití.

El Visa justifica plenament el viatge a Perpignan.


.

dissabte, 24 de juliol del 2010

La perifèria de la ciutat industrial durant el franquisme: les Coves de Sant Oleguer


A partir d'ahir, divendres 23 de juliol, es pot conèixer una part de la història de Sabadell: en aquest cas els suburbis que es varen anar formant durant els anys 40 i 50 al llarg del riu Ripoll, i en concret les Coves de Sant Oleguer.

Gràcies al condicionament dels entorns i la instal·lació de senyalització interpretativa, tothom pot conèixer com vàrem viure durant 20 anys més de 500 famílies del 1943 fins el 1958.

Molta gent que provenia d'altres regions es varen veure abocats a viure en coves excavades artificialment o barraques degut a la dramàtica manca d'habitatges assequibles a Sabadell. Moltes de les imatges que actualment veiem al tercer món, fa 60 anys que les teniem a Sabadell.

Amb aquesta actuació es fa homenatge a tothom que hi va viure, hi va morir; i a les persones que varen ajudar amb la seva tasca assistencial. Gràcies a l'estudi patrimonial que s'està elaborant l'historiador Dr. Eduard Masjuan es pot resseguir l'evolució d'aquest sector de la ciutat i rescatar de l'oblit a tothom que hi va viure o assistir a tothom que estava oblidat i menystingut pel govern franquista.

:

dilluns, 19 de juliol del 2010

Comença la recerca arqueològica a Sant Pau de Riu-sec


 

(Procedència: Avui Sabadell 2010/07/19. www.asabadell.cat )


La setmana passada va començar una campanya d'excavacions arqueològiques a Sant Pau de Riu-sec. En aquest cas, per primer cop a Sabadell no serà una excavació preventiva, per tant motivada per un projecte constructiu o d'urbanització, sino un projecte de recerca científica arqueològica.

Això és possible pel treball conjunt entre l'Ajuntament de Sabadell, la Universitat Autònoma de Barcelona, i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica. Conjuntament amb arqueòlegs professionals treballaran estudiants universitaris dins de la seva formació universitària.  Es converteix el jaciment en una vertadera aula universitària a l'aire lliure.

L'excavació ha de permetre delimitar una part del jaciment no intervinguda abans i esbrinar les característiques d'una construcció medieval relacionada amb una possible comanda templera.

.

diumenge, 11 de juliol del 2010

John Adams i la manifestació pro Estatut.

 .
La manifestació d'ahir a Barcelona contra la sentència del Constitucional sobre l'Estatut, encapçalada pel President Montilla,  sens dubte va ser un èxit.

En tot cas, mentre esperava que la manifestació arranqués, vaig recordar la figura del John Adams, un dels firmants de la Declaració d'Independència dels Estats Units. Sobre Adams s'ha fet una magnífica sèrie biogràfica, que més enllà de la biografia personal, retrata el pas de les antigues colònies britàniques a estats lliures i la primera configuració dels Estats Units (excel·lent la caracterització de George Washington). El 1774 el Primer Congrés Continental on estaven representades totes les Colònies decideixen demanar al rei d'Anglaterra que donés un major grau de decisió a les assamblees, es tornés a obrir la de Massachusetts, i una major corresponsabilitat fiscal. Doncs bé, la resposta va ser la repressió i l'exigència de sotmetiment al rei George III.

Evidentment Catalunya té poc a veure amb Massachusetts. No obstant sí que és interessant veure com des de la capital de l'Imperi Britànic no s'entenien les demandes lògiques dels territoris d'ultramar. I en no entendre les peticions i no reaccionar des de la col·laboració i la unió, que no la unificació i assimilació, va conduir a la creació dels Estats Units d'Amèrica.

(algunes fotos de la manifestació)

.

dilluns, 28 de juny del 2010

Le Canal du Midi

 .
220 quilòmetres en bicicleta pel Canal du Midi, Canal de Jonction i Canal de la Robine. De Toulouse a Narbonne.



Algunes fotos de l'itinerari a FLICKR.

.

dijous, 10 de juny del 2010

Reporter de guerra

 .


 (Fotografia: www.uao.es - Univeristat Abat Oliba CEU)

A vegades el dia a dia, i les "macro notícies" que rebem constantment (com deien els llatins: ad nauseam), fa que no rebem notícies que són bones notícies.
Avui, parlant d'altres temes, un amic m'ha comentat que la setmana passada el periodista Plàcid Garcia-Planas havia rebut el "I Premi de Periodisme d'Investigació Grup Godó i Grup 62". És tot un orgull (i més enllà del tòpic de l'ús del mot, és sincer) que una ciutat com Sabadell tingui un periodista d'investigació del nivell de Plàcid Garcia-Planas, destacat pels seus reportatges on analitza els conflictes armats des de dins amb una visió rigorosa i original, més enllà de la visió des de l'altre cantó del front. És necessari tenir una visió polièdrica dels conflictes per tal de comprendre'ls (ni que sigui mínimament) i escapar dels sectarismes i les simplificacions que en moltes ocasions cauen els mitjans de comunicació.

Per tant, tot i que sigui amb dies de retard, una gran alegria per a tots...

.

dilluns, 7 de juny del 2010

Nou programa sobre arqueologia

Avui dilluns s'estrena en prime time un programa sobre aqueologia i història a TV3 amb el suggerent nom de "Sota Terra". Serà a les 22:00.

El programa pel que diu la seva web resseguirà diversos episodis de la història de Catalunya a través de diverses intervencions arqueològiques.

El programa pot ser una bona ocasió per tal d'eliminar tòpics (com el famòs pincellet que segons sembla utilitzen els arqueòlegs), ensenyar el mètode científic de l'arqueologia, i sensibilitzar sobre la seva importància. En definitiva, espero que serveixi per tal de revaloritzar a la professió i eliminar tòpics.

dijous, 27 de maig del 2010

Algunes bones notícies

 .
Doncs sí, fa uns dies que malgrat les notícies que van i venen de la crisis econòmica, havia detectat (o més ben dit intuït) com una certa tranquil·litat a la ràdio i a la televisió. Curiosament no es sentien programes en que constantment parlaven molt ràpid i alçant la veu artificialment (no em refereixo als programes del cor de les tardes) ni s'eliminaven, escurçaven,  i mutilaven programes de ràdio com per acte de màgia...

Al final després d'un ampli anàlisis de situació he descobert el motiu! Sembla ser que una cosa que es diu Lliga de fútbol està de vacances i per sort ens arriba un moment de tranquil·litat en que fins i tot moltes ràdios a nivell nacional es dediquen a fer programes d'història i culturals, tertúlies, programes de música, etc, etc.

Doncs res, als que no ens agrada el fútbol tenim una oportunitat de descansar del futbol comercial, i als fans de veure els partits per la tele o escoltar per la ràdio ja els arribarà temps millors.

He sentit, però que s'apropa una cosa que es diu Mundial de Futbol i que fan a Sud-àfrica (la felicidad en casa del pobre dura poco).


diumenge, 16 de maig del 2010

divendres, 14 de maig del 2010

Medievàlia 2010 a Sabadell

.


Aquest mes de maig sembla dedicat a redescobrir la història de Sabadell de forma dinàmica i atractiva. Seguint amb les activitats de reconstrucció històrica (o living history), aquest cap de setmana arriba de nou Medievàlia.

La festa medieval que comença avui divendres, està plena d'activitats de reconstrucció històrica: un bateig medieval, demostració de cetreria, i altres activitats per als nens. Aquesta iniciativa, impulsada pels Amics de Medievàlia de Sabadell, i nascuda al barri de Covandonga, arriba a la seva 14 edició.

El programa (PDF) amb les activitats el podeu consultar en aquest link.

.

dilluns, 10 de maig del 2010

Renovatio Arragonis a Sabadell

Aquest cap de setmana hem pogut veure com vivien els romans a les nostres terres gràcies a les activitats de reconstrucció històrica "Renovatio Arragonis". Podeu veure algunes fotografies al fotoblog de Flickr: www.flickr.com/yishac .


.

dimecres, 5 de maig del 2010

Els romans invadiran Sabadell

.


Arriben dues setmanes, o més ben dit dos caps de setmana, en que retornarem al passat de Sabadell. I és que, com si fos una lectura cronològica i lineal, aquest cap de setmana del 8 i 9 de maig es fa unes jornades de reconstrucció històrica de l'época romana, i el cap de setmana següent, del 14 al 16 de maig es celebrarà Medievàlia, organitzada pels Amics de Medievàlia, amb nombroses activitats relacionades amb el període medieval de Sabadell.

Avui s'ha presentat a la premsa la segona edició de la Renovatio Arragonis, consistent en un conjunt d'activitats que es duran a terme al Parc de La Salut entre els dies 8 i 9 de maig. Aquestes activitats estan organitzades per l'entitat sabadellenca Associació Cultural Arraona Romana.

Durant el transcurs del cap de setmana es faran un conjunt d'activitats de reconstrucció històrica o living history les quals han de permetre transportar a qui s'apropi a La Salut al món romà. 

El programa amb les activitats us el podeu descarregar aquí.

Per últim us recomano una web molt interessant: www.reconstrucciohistorica.cat.

.

dissabte, 1 de maig del 2010

D'Arraona a Sabadell

.

Enguany, la diada de Sant Jordi ens ha deixat, entre d'altres publicacions notables, la presentació del llibre D'Arraona a Sabadell.

Aquest llibre, obra de Mercé Argemí, i editat pels Amics de l'Art Romànic de Sabadell amb el Suport de l'Ajuntament, ve a ser un compendi del coneixement actual sobre els orígens de la vila medieval de Sabadell.

De fet el seu títol és prou clarificador: el pas del nucli més enllà del Ripoll, al peu de l'antiga vil·la romana d'Arraona (La Salut), fins el seu pas a l'actual nucli històric de Sabadell.

Els orígens de Sabadell com a tal, crec que encara no estan prou clars: sí, es crea segurament en un encreuament de camins: La Via Augusta o potser dos ramals de la Via Augusta que conflueixen al centre de Sabadell. 

Però que és primer, el mercat o el nucli agrupat que forma la vila? es crea la vila a l'entorn del mercat per a recaptació d'impostos, i per aquest motiu es construeix la capella de Sant Salvador (actual Sant Félix), o es crea ex novo la vila i creen un mercat "artificial" o més ben dit: promogut des del poder senyorial i eclesiàstic.

Hi ha un poblament romà anterior?

Segurament són preguntes que s'aniran contestant, però sí que el llibre de l'amiga Mercé Argemí ve a fer una síntesis necessària, actualitzada i profunda del coneixement que es disposa.
Un llibre que val la pena de tenir i llegir.

.

diumenge, 18 d’abril del 2010

Restes arqueològiques del Sabadell medieval al passeig Manresa

.


Avui diumenge, 18 d'abril, es farà una jornada de portes obertes al passeig de Manresa. En aquesta podrem veure què han descobert els arqueòlegs després d'haver-hi excavat durant mesos.


En tot cas, ho podreu descobrir tot el diumenge, d'11 a 2 del migdia.

Us podeu descarregar un PDF amb molta més informació a la web de l'Oficina de Patrimoni: www.sabadell.cat/patrimoni.

.

dimarts, 6 d’abril del 2010

El Pla Director de Sant Pau de Riu-sec a debat.





Fa uns minuts que el Ple Municipal de Sabadell ha debatut la proposta de Pla Director per a les Actuacions al Jaciment Arqueològic de Sant Pau de Riu-sec presentat per part del Govern Municipal de Sabadell.


El document té per objectiu potenciar aquest jaciment arqueològic a través de diverses línies de treball que s'hauran de desenvolupar: línia de recerca, consolidació i museització, i difusió. Sens dubte serà una bona oportunitat per tal de redescobrir el nostre passat.

Aquest Pla Director s'inscriu en les actuacions que du a terme l'Ajuntament de Sabadell per tal de potenciar el patrimoni històric de Sabadell. En aquest cas per tal d'investigar, recuperar i difondre un jaciment arqueològic amb més de 2000 anys d'història.

.

dijous, 25 de març del 2010

Sabadell amplia el seu patrimoni

 .


Avui s'ha presentat la incorporació de nous elements del patrimoni de Sabadell dins del catàleg del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell. El Tinent d'Alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha destacat la importància de la gestió del patrimoni per tal d'actuar sobre els elements que estan ja incorporats en el catàleg del Pla de protecció del patrimoni, així com identificar altres edificis que poden a passar a ésser patrimoni històric de Sabadell.

S'incorporen al catàleg 10 nous elements, entre els quals destaquen les passeres peatonals del Riu Ripoll (en la fotografia) i el jaciment arqueològic de Sant Pau de Riu-sec per permetre la seva investigació i divulgació.

Una bona notícia que es suma al fet que mai com ara s'havia protegit ni  recuperat tant patrimoni arqueològic i arquitectònic, ni s'havia difós tant els edificis històrics i excavacions arqueològiques de Sabadell.


.

dijous, 18 de març del 2010

Dark Tourism

.

Els límits del turisme s'han ampliat, o més ben dit, els llocs que es consideren com a interessants de visitar. En el paquet de noves experiències turístiques, i més allà del "turisme cultural", ha aparegut el "Dark Tourism".

El Dark Tourism que podríem traduir com a turisme obscur, consisteix en conèixer llocs que a priori no despertarien un interès com a llocs atractius per a la visita.


Entre els espais que han guanyat interès cada cop més hi ha els Cementiris. De fet ja hi ha associacions que treballen per tal de recuperar les necròpolis dels segles XIX i XX com a espais turístics per a la descoberta de l'art i la història.


Un d'aquests cementiris és el de Highgate a Londres. El Cementiri, mantingut per part dels "Friends of Highgate Cemetery" constitueix un dels millors exemples de cementiris victorians i un lloc altament interessant per a la seva visita.

Podeu veure algunes fotografies a:
http://www.flickr.com/photos/yishac/



.

diumenge, 28 de febrer del 2010

Poblet

 .

Sant Bernat de Claravall, a inicis del s.XII en observar que el monaquisme benedictí s'havia allunyat dels seus valors fundadors, va crear una nova ordre monàstica: el Císter. Aquest Ordre, originari de la Borgonya, es va expandir ràpidament. A Catalunya hi ha tres exemples com són Vallbona de les Monges, Santes Creus i Poblet.

Poblet, panteó reial i amb una comunitat monàstica activa, constitueix un punt de visita obligat per conèixer la sobrietat del gòtic cistercenc del s.XII i per conviure amb la Comunitat.


 

.







.

dissabte, 30 de gener del 2010

Més patrimoni històric recuperat: el Vapor Pissit i el Molí Torrella de Sabadell

.

L'aprovació dels pressupostos de l'Ajuntament de Sabadell per a l'any 2010, i les aportacions que farà l'Estat a través dels fons FEOSL permetran recuperar dos edificis emblemàtics de Sabadell: El Vapor Pissit i el Molí Torrella.

EL Vapor Pissit és un edifici amb una gran presència a la Ciutat, tot i que la seva imatge actual no correspon al primer edifici, sí que es conserva i podem observar l'edifici reformat el 1910. 

Cent anys justos després es recupera l'edifici per a activitats teatrals i una part per conèixer el patrimoni industrial. I és precisament aquesta la virtud del patrimoni industrial: àmplies naus que permeten reconvertir-les, donar nova vida i permetre que els ciutadans les disfrutin al mateix temps que poden conèixer, interpretar i descobrir el patrimoni industrial.
A la nostra ciutat ja tenim diversos exemples com el Vapor Codina, el Despatx Lluch o el recentment inaugurat Molí de Sant Oleguer com a alberg de Joventut. 

A nivell europeu en tenim diversos exemples, des de Liverpool o Manchester fins a la ciutat de Roubaix, al costat de Lille.

A Roubaix han sapigut des de fa anys fer reviure de nou els seu patrimoni industrial amb usos múltiples:

La Fàbrica Roussel com a oficines i espai de dansa, la Fàbrica Motte-Bossut com a sorprenent centre comercial, etc... a través de les visites per a les diverses fàbriques el visitant pot descobrir i conèixer el passat tèxtil de Roubaix.

 

També durant aquest any 2010 es començarà a rehabilitar el Molí d'en Torrella, un edifici construït a l'entorn del 1820 i que després d'anys d'abandonament es recuperarà com a element important de la preindustrialització de Sabadell.

Amb la recuperació del Molí Torrella i el Vapor Pissit Sabadell recuperarà un dels últims edificis construïts amb teconologia preindustrial i un dels vapors industrials més grans de la Ciutat.

.

dimarts, 5 de gener del 2010

Llicència de Creative Commons
PATRIMONII Patrimoni Històric i Arxius Quadern d'Isaac Álvarez Brugada. de Patrimonii està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons